Dlatego, że jest bardzo pomocny w kuchni każdej
mamy. Kiedy ma się małe dzieci doba robi się krótsza i na wszystko brakuje
czasu, zwłaszcza na gotowanie, dlatego szybkowar może okazać się bardzo
pomocny.
Urządzenie to skraca czas gotowania co najmniej o
jedną trzecią. Różni się od tradycyjnych garnków tym, że jest hermetycznie
zamykany.
W jaki sposób gotuje się w szybkowarze?
Do garnka wkłada się składniki naszej potrawy,
podlewa niewielką ilością wody i przyprawia. Następnie stawiamy go na kuchence
i podgrzewamy. Ogrzewana woda w naczyniu paruje, ale ponieważ jest ono
szczelnie zamknięte para nie ma ujścia, a to powoduje podniesienie ciśnienia
wewnątrz garnka do określonej wartości.
Takie wysokie ciśnienie sprawia, że temperatura
gotowania znacznie się podnosi, a to powoduje, że produkty gotują się szybciej
np. ziemniaki w 8 minut, lub rosół w 30 minut.
W szybkowarze produkty się nie przypalą, bo nie
przywierają do jego ścianek. Wadą jest jednak to, że podczas gotowania naczynia
nie wolno otwierać, a więc nie można potrawy doprawić w trakcie jej robienia.
Wszystkie składniki należy wrzucić do garnka na samym początku.
Z pewnością żywność z szybkowaru jest zdrowa.
Potrawy są duszone, gotowane na wodzie lub na parze.
Temat poruszyłam dlatego, ponieważ sama zdecydowałam
się na kupno szybkowaru w celu zaoszczędzenia czasu podczas gotowania. Garnek wybrałam
firmy Tefal za 174, 49 zł ZOBACZ SZYBKOWAR!.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz