Indyk z kluskami śląskimi. Zdrowy i
łatwy do przygotowania obiad dla naszego malucha. Większość dzieci bardzo lubi kluski śląskie,
a w połączeniu z mięsem z indyka posiłek jest nie tylko smaczny, ale i zdrowy.
Pierś z
indyka kroimy w plastry, przyprawiamy niewielką ilością soli i pieprzu.
Podsmażamy na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju ok. 3 min., dodajemy
pokrojony w plastry por i marchewkę. Całość zalewamy 0,5 l. bulionu rosołowego.
Dusimy pod przykryciem pół godziny. Mięso podajemy ze świeżo zrobionymi
kluskami śląskimi.
Kluski śląskie: ugotowane ziemniaki dokładnie
ugniatamy. Kiedy mamy już ugniecione ziemniaki w garnku to wyrównujemy łyżką ich
powierzchnie, a następnie wyjmujemy ¼ ziemniaków (dobrze jest podzielić sobie
ziemniaki na 4 równe części). W miejsce, z którego zabraliśmy kartofle
wsypujemy mąkę ziemniaczaną- dokładnie tyle ile było ziemniaków. Wbijamy do
garnka jedno całe jajo i wszystko razem mieszamy, tak aby powstała nam
jednolita masa. Z wyrobionego ciasta lepimy kulki dowolnej wielkości ( ponieważ
jest to posiłek z myślą o naszych małych pociechach proponuję, aby nie były
zbyt duże). W każdej z nich małym palcem robimy niewielkie wgłębienie. Do
gotującej się w garnku wody z solą wrzucamy nasze kluski i gotujemy ok. 2-3
min., aż do momentu wypłynięcia klusek na powierzchnię wody.
SmacznegoJ
pyszne, pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę i życzę smacznego :)
Usuń