Składniki do placków:
750 g. obranych ziemniaków, 1 średnia cebula, 1 duża czerwona papryka, 2 jajka,
100 g. mąki pszennej, sól, pieprz, szczypta ziół prowansalskich
Składniki do sosu:
2 łyżki masła, 2 łyżki mąki pszennej, 2 łyżki posiekanego koperku, 100 ml
śmietany, 300 ml wody, sól, pieprz.
Placki:
Na tarce z drobnym oczkiem utrzeć ziemniaki, paprykę
oraz cebulę. Do utartych warzyw dodać jajka, mąkę, sól, pieprz i zioła.
Wszystko razem dokładnie wymieszać. Smażyć na niewielkiej ilości mocno
rozgrzanego tłuszczu (najlepiej na patelni teflonowej ).
Sos:
Do małego garnka włożyć masło i mąkę. Na małym ogniu
gotujemy ok. 5-10 min. ciągle mieszając. Dodajemy pozostałe składniki, całość
gotujemy ok. 10 minut raz na jakiś czas mieszając.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz