Ciasto:
400 g. mąki pszennej, 150 g. cukru, 250 g. miękkiego masła, 1 jajo, 1 żółtko, 1
cukier waniliowy, 1 białko do posmarowania ciasta. Wszystkie składniki
dokładnie wymieszać. Ciasto wyłożyć na talerz i wstawić na jedną godzinę do
lodówki.
Nadzienie:
1 kg. Jabłek, 1 łyżka cukry, 1 łyżeczka cynamonu, garść rodzynków namoczonych w
rumie, 50 g. płatków migdałowych.
Jabłka obrać i pokroić
na kawałki. W misce zblendować je, a następnie dodać rodzynki, cynamon i
cukier.
2/3 ciasta wyłożyć na
blachę zaginając boki na brzegach do góry. Na tak przygotowane ciasto wyłożyć
jabłka i przykryć je pozostałą 1/3 ciasta. Wierzch ciasta posmarować białkiem i
posypać płatkami migdałowymi.
Piec około 60 minut w
temperaturze około 200˚C.
Życzę
smacznegoJ
Jabłecznik to jedno z moich ulubionych ciast, oj zjadłabym ;)
OdpowiedzUsuń