Na rozgrzaną
patelnie z odrobiną oleju rzepakowego ZOBACZ TU! wrzucamy cebule pokrojona w paski lub w
kostkę, por pokrojony w plastry, startą marchewkę oraz pietruszkę. Warzywa
smażymy 4-5 min. Dodajemy przyprawionego wcześniej solą i pieprzem, ziołami
prowansalskimi oraz tymiankiem pokrojonego w kostkę kurczaka. Mięso wraz z
warzywami smażymy 10-15 min. Następnie do potrawy dodajemy np. krojone pomidory
z puszki lub świeże obrane ze skórki i zalewamy 200ml. soku pomidorowego. Dusimy
10 min. 2 min przed końcem gotowania dodajemy 2 łyżki śmietany i danie
doprawiamy wg gustu. W osobnym garnku gotujemy kasze gryczaną lub jęczmienną.
Po ugotowaniu kaszy wrzucamy ją do patelni gdzie wcześniej przyszykowaliśmy
kurczaka z pomidorami.
SmacznegoJ
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz