wtorek, 20 stycznia 2015

Dlaczego akurat szybkowar?

Dlatego, że jest bardzo pomocny w kuchni każdej mamy. Kiedy ma się małe dzieci doba robi się krótsza i na wszystko brakuje czasu, zwłaszcza na gotowanie, dlatego szybkowar może okazać się bardzo pomocny.
Urządzenie to skraca czas gotowania co najmniej o jedną trzecią. Różni się od tradycyjnych garnków tym, że jest hermetycznie zamykany.
W jaki sposób gotuje się w szybkowarze?
Do garnka wkłada się składniki naszej potrawy, podlewa niewielką ilością wody i przyprawia. Następnie stawiamy go na kuchence i podgrzewamy. Ogrzewana woda w naczyniu paruje, ale ponieważ jest ono szczelnie zamknięte para nie ma ujścia, a to powoduje podniesienie ciśnienia wewnątrz garnka do określonej wartości.
Takie wysokie ciśnienie sprawia, że temperatura gotowania znacznie się podnosi, a to powoduje, że produkty gotują się szybciej np. ziemniaki w 8 minut, lub rosół w 30 minut.
W szybkowarze produkty się nie przypalą, bo nie przywierają do jego ścianek. Wadą jest jednak to, że podczas gotowania naczynia nie wolno otwierać, a więc nie można potrawy doprawić w trakcie jej robienia. Wszystkie składniki należy wrzucić do garnka na samym początku.
Z pewnością żywność z szybkowaru jest zdrowa. Potrawy są duszone, gotowane na wodzie lub na parze.

Temat poruszyłam dlatego, ponieważ sama zdecydowałam się na kupno szybkowaru w celu zaoszczędzenia czasu podczas gotowania. Garnek wybrałam  firmy Tefal za  174, 49 zł ZOBACZ SZYBKOWAR!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz