niedziela, 25 stycznia 2015

Spaghetti z selerem naciowym i szpinakiem

Składniki: 250g. makaronu spaghetti, 300g. mięsa mielonego z piersi indyka, pół papryki czerwonej lub zielonej, 4 pieczarki, 1 średnia cebula, 150g. selera naciowego, 2 garści świeżych liści szpinaku, 2 łyżki stołowe koncentratu pomidorowego, 1 łyżka mąki pszennej, 0,5 l. wody, sól, pieprz

Pierś z indyka zmielić. Warzywa pokroić w kosteczkę.

Cebulę wrzucamy na patelnię na rozgrzany olej. Kiedy cebula się lekko podsmaży dodajemy paprykę, seler naciowy oraz pieczarki i smażymy pod przykryciem około 10 minut. Dodajemy mięso z indyka i smażymy co jakiś czas mieszając ok. 10 min. Do wody dodajemy koncentrat pomidorowy, mąkę, sól, pieprz i wlewamy na patelnię. Całość pod przykryciem dusimy ok. 20 min. 5 minut przed końcem gotowania dodajemy szpinak.
Podajemy z wcześniej ugotowanym makaronem.


                                                             SmacznegoJ

3 komentarze: