poniedziałek, 19 stycznia 2015

Rogaliki drożdżowe z dżemem

Składniki: 500g. mąki pszennej, 250 g. margaryny, 1 jajko, 150 ml. mleka, 100g. drożdży,   20 g. cukru, 200 g dżemu truskawkowego (polecam dżem ZOBACZ TU!)

Wszystkie składniki mieszamy i wyrabiamy ciasto. Gotową masę zawijamy w folię i wkładamy na 1 godzinę do lodówki.
Ciasto dzielimy na 3 części. Każdą część należy rozwałkować na grubość ok. 5 mm.
Każdy rozwałkowany krążek dzielimy na 8 części (długie trójkąty). Na każdą część nakładamy dżem i zwijamy w rogalika.

Pieczemy na złoty kolor 15 minut w temperaturze 190˚C. Po upieczeniu można posypać cukrem pudrem lub polukrować.


                                                               SmacznegoJ

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz