sobota, 24 stycznia 2015

Murzynkowe paluszki

Składniki na ciasto: 2/3 szklanki cukru, 300 g. mąki, ¾ szklanki mleka, pół szklanki oleju, 1 jajo, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżka dżemu /gazetka/ tu! 2 łyżeczki cynamonu lub paczka przyprawy do piernika, 2 duże łyżki kakao
Składniki na polewę: 130 g cukru, 20 g. kakao, 1/5 szklanki wody, 20 g masła

Wszystkie składniki na ciasto dokładnie razem mieszamy. Ciasto wykładamy do wysmarowanej i posypanej mąką dużej, prostokątnej foremki. Pieczemy 40 minut w nagrzanym piekarniku do 180-200˚C.
Polewa: wszystkie składniki wsadzamy do garnka i na małym ogniu mieszamy i gotujemy około 5- 8 minut.
Po upieczeniu i ostudzeniu ciasto polewamy polewą kakaową, posypujemy wiórkami kokosowymi i tniemy na długie cienkie paski.


                                             SmacznegoJ

3 komentarze: