czwartek, 15 stycznia 2015

Pizza na cieście makaronowym

Domowa pizza zawsze smakuje najlepiej, tym bardziej że znajdują się na niej te produkty, które maluchy lubią najbardziej, bo same je sobie wybierają.

Ciasto makaronowe: 400 gram mąki pszennej ( zdrowsza będzie mąka pełnoziarnista), 4 jaja, szczypta soli, szczypta gałki muszkatołowej, 1 łyżeczka oregano, 1 łyżeczka bazylii, 3 łyżki oliwy z oliwek. Wszystkie składniki mieszamy i ugniatamy w jednolitą masę. Gotowe ciasto wkładamy na pół godziny do lodówki.

Sos pomidorowy do pizzy:  do garnka wrzucamy 2 ząbki czosnku, 1 cebulę, pół kilograma świerzych pomidorów bez gniazd. Wszystko razem blendujemy. Następnie dolewamy 100 ml białego wina, 1 łyżeczkę maggi lub sosu sojowego, dodajemy 1 łyżeczkę oregano i 1 łyżeczkę przyprawy do pizzy, szczyptę cukru oraz sól i pieprz. Całość gotujemy bez przykrycia 20 minut, aż do powstania zawiesistego sosu. Sosem smarujemy rozwałkowane, gotowe ciasto na pizzę.

Dobrze wysmarowaną tłuszczem blachę do pieczenia wykładamy ciastem. Brzegi ciasta wywijamy ku górze, a całe ciasto nakłuwamy wielokrotnie widelcem.
Dodatki do pizzy każdy wybiera sam. Moje maluchy postanowiły, że na pizzy będzie żółty ser, cebula, papryka, brokuł i kurczak (wcześniej pokrojony na drobne kawałeczki, przyprawiony i podsmażony na odrobinie oliwy z oliwek).

Zabawa podczas przygotowania fantastyczna, a obiad jeszcze lepszy J.








Polecam włoskie przepisy: ZOBACZ TU!

SMACZNEGO :)

2 komentarze:

  1. ciasto makaronowe i pizza to musi być ciekawe połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Warto spróbować, ąby się przekonać. Pozdrawiam :)

      Usuń