czwartek, 15 stycznia 2015

Indyk z kluskami śląskimi

 Indyk z kluskami śląskimi. Zdrowy i łatwy do przygotowania obiad dla naszego malucha.  Większość dzieci  bardzo lubi kluski śląskie, a w połączeniu z mięsem z indyka posiłek jest nie tylko smaczny, ale i zdrowy.

Pierś z indyka kroimy w plastry, przyprawiamy niewielką ilością soli i pieprzu. Podsmażamy na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju ok. 3 min., dodajemy pokrojony w plastry por i marchewkę. Całość zalewamy 0,5 l. bulionu rosołowego. Dusimy pod przykryciem pół godziny. Mięso podajemy ze świeżo zrobionymi kluskami śląskimi.

Kluski śląskie: ugotowane ziemniaki dokładnie ugniatamy. Kiedy mamy już ugniecione ziemniaki w garnku to wyrównujemy łyżką ich powierzchnie, a następnie wyjmujemy ¼ ziemniaków (dobrze jest podzielić sobie ziemniaki na 4 równe części). W miejsce, z którego zabraliśmy kartofle wsypujemy mąkę ziemniaczaną- dokładnie tyle ile było ziemniaków. Wbijamy do garnka jedno całe jajo i wszystko razem mieszamy, tak aby powstała nam jednolita masa. Z wyrobionego ciasta lepimy kulki dowolnej wielkości ( ponieważ jest to posiłek z myślą o naszych małych pociechach proponuję, aby nie były zbyt duże). W każdej z nich małym palcem robimy niewielkie wgłębienie. Do gotującej się w garnku wody z solą wrzucamy nasze kluski i gotujemy ok. 2-3 min., aż do momentu wypłynięcia klusek na powierzchnię wody.

SmacznegoJ

2 komentarze: