wtorek, 20 stycznia 2015

Zupa ogórkowa

Składniki:  1,5 l. wody, 1 marchewka, 1 pietruszka, 2 średnie ziemniaki, pół cebuli, 4 ogórki kiszone (duże), 100 ml. śmietany np. 12%, koperek, sól, pieprz.
Warzywa kupione w Kauflandzie /gazetka/-zobacz!
Wszystkie warzywa trzemy na tarce z dużym okiem. Cebulę kroimy w kostkę.
Do garnka wlewamy odrobinę oleju, podgrzewamy i dodajemy cebulę. Podsmażamy około 2 minuty. Następnie wlewamy wodę i dodajemy pozostałe warzywa oraz sól i pieprz. Całość gotujemy około 30 -40 minut. 5 minut przed końcem gotowania dodajemy śmietanę oraz posiekany koperek (1 łyżkę).


                     SmacznegoJ

2 komentarze:

  1. Ogórkowa.. smak mojego dzieciństwa :) zawsze wypijałam pozostały sok z ogórków, jeśli coś zostało (bo zwykle lądował cały w saganie! zupy;))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ogórkowa i pomidorowa to również jedne z moich ulubionych zup:)

      Usuń