środa, 14 stycznia 2015

Placki ziemniaczane z papryką i sosem koperkowym

Składniki do placków: 750 g. obranych ziemniaków, 1 średnia cebula, 1 duża czerwona papryka, 2 jajka, 100 g. mąki pszennej, sól, pieprz, szczypta ziół prowansalskich
Składniki do sosu: 2 łyżki masła, 2 łyżki mąki pszennej, 2 łyżki posiekanego koperku, 100 ml śmietany, 300 ml wody, sól, pieprz.

Placki:
Na tarce z drobnym oczkiem utrzeć ziemniaki, paprykę oraz cebulę. Do utartych warzyw dodać jajka, mąkę, sól, pieprz i zioła. Wszystko razem dokładnie wymieszać. Smażyć na niewielkiej ilości mocno rozgrzanego tłuszczu (najlepiej na patelni teflonowej ).

Sos:

Do małego garnka włożyć masło i mąkę. Na małym ogniu gotujemy ok. 5-10 min. ciągle mieszając. Dodajemy pozostałe składniki, całość gotujemy ok. 10 minut raz na jakiś czas mieszając.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz