czwartek, 15 stycznia 2015

Jabłecznik

Ciasto: 400 g. mąki pszennej, 150 g. cukru, 250 g. miękkiego masła, 1 jajo, 1 żółtko, 1 cukier waniliowy, 1 białko do posmarowania ciasta. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Ciasto wyłożyć na talerz i wstawić na jedną godzinę do lodówki.

Nadzienie: 1 kg. Jabłek, 1 łyżka cukry, 1 łyżeczka cynamonu, garść rodzynków namoczonych w rumie, 50 g. płatków migdałowych.

Jabłka obrać i pokroić na kawałki. W misce zblendować je, a następnie dodać rodzynki, cynamon i cukier.

2/3 ciasta wyłożyć na blachę zaginając boki na brzegach do góry. Na tak przygotowane ciasto wyłożyć jabłka i przykryć je pozostałą 1/3 ciasta. Wierzch ciasta posmarować białkiem i posypać płatkami migdałowymi.

Piec około 60 minut w temperaturze około 200˚C.


                                               Życzę smacznegoJ

1 komentarz: